Fanzinler

Hiç fanzin okudunuz mu? Bu kelime bir şeye can-ı gönülden inanmış demek olan fanatik ile magazin kelimesinin birleştirilmesinden oluşturulmuş. Bizde fanatik deyince akla ya spor gazetesi ya da futbol taraftarı geldiği için fanzindeki bu benzetmeyi anlamak zor. Fanzin kar amacı hiç gütmeyen, resmi kurumlarla ya da yayınevleri ie hiç ilgisi olmayan, çoğunluk elle hazırlanıp fotokopi ile çoğaltılan dergiler demek.

fanzin
fanzin

Özellikle üniversite öğrencilerinin belirli konular hakkında gruplaşarak kendilerini ifade etmek için çıkardıkları yayın organları olarak tanımlanabilirler. Ama düzenli olarak çıkmazlar. Alışılagelmiş dergilerden farklıdırlar. Yani fanzin biraz isyankarlıktır. Arkasında bir sponsor olmadığı için bütün işlerini bu işe gönül vermiş fanatikler yaparlar. Her konuda çıkan fanzinler vardır. Edebiyat, sanat, karikatür, politika, şiir en yaygın olan alanlardır. Hatta üniversitede özellikle sosyal bilim dallarında öğrenim gören gençler için fanzinlerde yer almamak, fanzinleri okumamak garipsenebilir.

fanzinler
fanzinler

Çünkü fanzin üniversite öğreniminin bir paçasıdır. Ay sonlarına doğru çay-simit menüsüyle geçinmek gibi öğrenciliğin kurallarından biridir. Şimdiye kadar uzun ömürlü olan fanzinler görülmemiştir ve görülmeyecektir. Önemli olan  yaratıcılığı ortaya dökebilmektir. Bunun için başlangıçta kuşe kağıtlara ya da ofset baskılara ihtiyaç yoktur. Çünkü o yıllarda umut vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir