Akıllı Şehir Nedir?
Türkçeye İngilizceden geçmiş olan Akıllı Kent( smart cities) tanımı, kendisine ek olarak sayısal kentler ya da bilişim kentler şeklindeki tanımları da kullanır. Deneyimli ve uzun yıllardan beri yazılımlar meydana getiren yerli bir firma akıllı kent tamlamasını Türkiye sürecinde yasalar, yönetmelikler, standart konular esas alınarak paylaşımcı ve katılımcı bir ülke haline gelme projesi olarak tanımlıyor. Akıllı kent denildiğinde “girişimci” bir şehir düşünülüyor.
Akıllı Kent Nelerden Meydana Gelir?
Henüz yeni yeni oluşturulan akıllı kent projesi üzerinde konuşmalar devam ediyor ve buna ek olarak, akıllı kent denilen olgu aslında bilişim tekniklerinin birleşmesi olarak nitelendiriyor. Yani akıllı kent kavramı aslında bugün tüm dünya insanlığının kullandığı Facebook, Google, Twitter, kablosuz internet, ya da Google’ın bütün dünyayı kapsayan haritası olarak betimleniyor. Başka bir deyişle tüm bu sayılan isimler akıllı kent projesinin bir parçası olarak gösteriliyor.
Akıllı kent denilen proje, dört bileşenden meydana geliyor yani dört temel madde olmalı ki akıllı kent projesi hayata geçirilebilsin. Bunlar;
- Dünya genelinde hem ekonomik hem çevresel hem de tamamen sosyal devamlılığın yanı sıra, bunların akabinde bu sayılan maddelere ilham kabul edilebilecek bir lider.
- Milletin ve devletin beraber olduğu kent, sanayi ortaklığı.
- Yapısal olarak daha az kaynak kullanımı gerektiren binalar, kentler meydana getirebilmek.
- Kentin sermayesini daha da kuvvetli hale getirebilmek, bunun için bilinçli toplum yetiştirmek.
Bahsedilen tanımlarda çok net görülüyor ki, akıllı kent uygulamasının hayata geçirilebilmesi için öncelikli olarak “bilinçli bir toplum” akabinde ise proje sahipliği beraberinde var olan bir toplum gerekiyor. Bütün bunlara ek olarak ülkede bu sektörde çalışan insanların vatandaşı daha da bilgilendirmesi ve akıllı şehir sistemleri hakkında daha fazla detaya yer vererek şehir olarak değil de, öncelikli olarak zihinlerde canlanmasına olanak tanımalı ve insanlar hayallerinde görebilmeliler.
Örneğin, ülkede yaşayan vatandaş mekân ve ya zaman fark etmeksizin istediği an kaliteli bir hizmet alabilmek için E-Belediye, T- Belediye, Kiosk, Elektronik İmza ve daha birçok sistem gibi uygulamalar sayesinde işlerini halledebilmeli ve memnun kalması sağlanmalıdır.
Akıllı Şehir Kavramının Dayandırıldığı Diğer Dört Unsur
- Güvenilirliği kanıtlanmış bir teknoloji,
- Yaşam olgusunun ilerlemesi ile birlikte değişen teknoloji,
- Mevcut olan durumla uyumluluk,
- Güvenlik.