Gezegenimizin En Eski Yaşam Belirtileri Bulundu

Dünya oluşumu ile ilgili gerçekler, kazdıkça derinleşen bir kuyu gibi ve hala bizi şaşırtmaya devam ediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, en az 3.77 milyar yıl öncesine dayanan fosiller bulduklarını ve bunların gezegenimizde şimdiye kadar bulunan en eski fosiller olduğunu ortaya koydu. Çalışma, Dünya gezegeninin kurulmasından kısa bir süre sonra sıcak ve deniz tabanındaki değişimlerden doğan yaşam fikrini destekliyor.

dünya
dünya

Kanada’nın Kuzeybatı Quebec bölgesinde bulunan eski kayalar, 3.77 milyar yıl öncesine ait mikrobik fosiller içeriyor. İlginç olan fosil bulunması değil elbette. Keşif, dünyadaki yaşamın nasıl başladığına ve başka yerlerde nasıl ortaya çıkmış olabileceğine dair bilgilerimizi ve hipotezlerimizi etkiliyor.

İlk Yaşam Nerede Başladı?

Antik hidrotermal delikler çevresinde mikrobiyal aktivitenin doğrudan kanıtı sayılıyor. Kuzeybatı Quebec’teki bir kumsalda bulunan fosiller, güneş sistemi ve gezegenimizin oluşumundan yaklaşık 1 milyar yıl sonraya, yani günümüzden şaşırtıcı bir şekilde 3.77 milyar yıl öncesine kadar uzanıyor. Bu keşif, yaşanabilir koşulların Dünya tarihinin çok erken dönemlerinde ortaya çıktığını ve bunun da hayatın ortaya çıkabileceği belirgin kolaylığı vurgulayarak, gezegenimizde mi yoksa başka bir yerde mi olduğuna işaret ediyor.

yer kabuğu
yer kabuğu

Dünya’da yaşamın nerede ve ne zaman ilk ortaya çıktığı hâlâ gizemini koruyor. Bu son araştırma, okyanus tabanında sıcak hidrotermal menfezlerin etrafında oluşan en eski yaşanabilir ortamların bazılarını gösteriyor ve derin okyanusta hayatın ilk ortaya çıktığını düşündürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir