Stres Açısından Kadınlar ve Erkeler Farklı mı?
Hem erkekler hem de kadınlar stres ile uğraşır. Merkezi sinir sistemimizin şiddet olarak işlediği bu aşırı duygu, ne yazık ki yaşamın bir parçasıdır. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, cinsiyetlerin farklı şekillerde stresle mücadele ettiğini ileri sürüyor. Acaba nasıl?
Stres ve Cinsiyet Ayrımı
Stres konusunda erkek ve kadınların farklı tepki göstermelerinin baş nedeni vücudun üç hormonu olan kortizol, epinefrin ve oksitosin ile ilgili. Kortizol ve epinefrinin bağışıklıkları düşürdüğünü ve kan basıncını artırdığını, oksitosin hormonunun duyguları rahatlatarak kortizol ve epinefrin reaksiyonlarını azalttığı biliniyor.
Kortizol üretiminde (daha önce iddia edildiği gibi) erkeklerle kadınlar arasında tutarlı bir fark yok, aradaki fark oksitosin. Kadınlar stres altındayken, kortizol ve epinefrin ilk önce kan dolaşımına giriyor, ardından oksitosin devreye giriyor. Beyin tarafından bırakıldığında, kortizol ve epinefrin üretimini dengeliyor, rahatlatıcı duyguları uyarıyor.
Erkekler Daha Az Oksitosin Salgılıyor
Erkekler daha az oksitosin salgılıyorlar ve bu nedenle kortizol ve epinefrinden etkileniyorlar. Psikoendokrinoloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada; kadınların, başkalarına anlatarak, konuşarak stresle uğraşma eğiliminde olduklarını ve bunun nedeninin, östrojen gibi oksitosin ve üreme hormonlarının artması olduğu açıklanıyor.
Daha az miktarda oksitosin bulunan erkekler, duygularını bastırmak ya da kaçmak için bastırıyor. Bir başka çalışmada, birkaç uluslararası üniversiteden bilim adamları, stres altındaki erkeklerin genellikle ben merkezli olduklarını keşfettiler. Kadınlar daha çok vicdan, merhamet gibi duygulara sahip oluyor.