Baş Ağrısı Neden Olur? Bağ Ağrısı Nasıl Geçer
Baş ağrısı, en sık görülen tıbbi şikayetlerden biridir; çoğu insan yaşamının bir noktasında mutlaka baş ağrısını deneyimliyor. Yaş, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın hemen herkesi etkileyebilir. Peki, baş ağrısı neden olur? Baş ağrısı nasıl geçer?
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısı, başın herhangi bir bölgesinde meydana gelen bir ağrıdır. Başın herhangi bir yerinde, başın her iki tarafında ya da sadece tek bir yerde baş ağrısı görülebilir. Baş ağrısı, keskin bir acı, zonklama duygusu veya sıkıcı bir ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Baş ağrısı yavaş bir şekilde veya aniden olulabilir ve bir saatten birkaç güne dek bu ağrı sürebilir.
Bir baş ağrısı, stres veya duygusal sorun sebepleri olabilir veya migren ya da yüksek tansiyon, anksiyete veya depresyon gibi tıbbi bir bozukluktan meydana gelebilir. Baş ağrısı diğer başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kronik migren baş ağrıları bulunan kişilerin, bazı durumlarda işe veya okula gitmesi çok zor olabilir.
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Baş ağrısı bazı durumlarda felç, menenjit, ensefalit gibi hayati tehlikeye neden olabilen sorunların belirtisi olabilir. Hayatınızda ilk kez, ani bir şekilde gelişen ya da şiddeti gittikçe artan bir baş ağrısı yaşıyorsanız, en kısa sürede bir hastanenin acil servisine gitmeli veya 112’yi aramalısınız.
- Bayılma
- Kafa karışıklığı ve konuşmaları anlamakta güçlük
- Yüksek ateş
- Görme bozukluğu
- Konuşma bozukluğu
- Mide bulantısı ve kusma
- Yürümede bozukluk gibi durumlar görüldüğünde mutlak bir doktora gitmelisiniz.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Baş ağrısı tedavisinde denemek için birçok ilaç bulunmaktadır. Migrenin tedavisindeki ana hedef, tetikleyici faktörleri en aza indirmek, sinir sistemindeki hassasiyeti ve ağrı sırasında meydana gelen damar ve damar çevresindeki olayları engellemektir. Temel tedavi, atak ve koruyucu tedavisi olmak üzere ikiye ayrılır. Burada hastanın ağrılarının ne kadar sıklıkla meydana geldiği, tedavi kararında etkilidir. Örneğin; hastanın ağrıları ayda bir iki kez oluşuyorsa sadece atak sırasında tedavi gerekir.
Ağrı tedavisi için basit ağrı kesiciler, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, ergotaminli ilaçlar ve triptanlar sıklıkla kullanılır. Ağrı kesici ilaçlar genel olarak masum ilaçlar olsa da sürekli kullanıldıklarında böbrek ve diğer organlar üzerinde geri dönüşümsüz hasar bırakabilir. Bu sebeple sürekli kullanımı önerilmez. Ağrı kesici ilaçlar, atağın başında alınmalıdır. Koruyucu-önleyici tedavi ise bir ay içinde atak sayısı üçü veya dördü geçiyorsa uygulanır. Koruyucu tedavide ağrı kesici ilaçlar her gün alınır. Kalp ilaçları, depresyon ilaçları, epilepsi ilaçları bu sebeple kullanılmaktadır. Bu tip ilaçlar, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.