Erken Doğum Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Anne adayının gebelik süresinin 37.haftasından önce yapmış olduğu doğumuna erken doğum, bu zamanda doğmuş bebeklere ise prematüre(olgunlaşmamış) olarak isim verilir. Prematüre doğan bebekler anne karnındaki gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıklarından yoğun bakımda tutulması gerekir.
Erken teşhis ile erken doğum engellenebilir bu yüzden anne adaylarının bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olup bilinçli davranmaları gerekir.
Erken doğum belirtileri nelerdir sorusunun cevabına ilk olarak düzenli rahim kasılmaları diyebiliriz. Bu kasılmaları anlamak için elinizi karnınıza koyduğunuzda karnınızda rahim duvarınızın toplandığını ve sertleştiğini hissedersiniz. Kasılmalarınız sık ve düzenli olarak tekrarlıyorsa gerçek doğum sancısının habercisi olabilir. Kasılmalarınız bir saat içerisinde 3-4 ‘ten fazla ise en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.
Erken doğumun diğer önemli belirtileri olarak pelviste dolgunluk hissi, adet sancısına bezeyen kramp ve ağrılar, bel ağrıları, vajinal akıntının artması ve ya değişmesi gibi belirtileriniz varsa kasılmalarınız olmasa bile doktorunuza haber vermelisiniz.
Erken Teşhis
Erken teşhis konulan gebeler ilk olarak hastaneye yatırılır ve damar yolu açılarak sıvı takviyesi yapılır. Ardından erken doğumun sebepleri araştırılarak tedaviye başlanır.