İnsülin ve Diyabet Hapları Gebelikte Güvenli midir?
İnsülin, gebelik sırasında kan şekeri kontrolü için geleneksel birinci seçenek ilaçtır, çünkü kan glikozunun hassas ayarlanması için en etkilisidir ve plasentaya geçmez. Bu nedenle, bebeğiniz için güvenlidir. İnsülin, bir şırınga, bir insülin kalemi veya bir insülin pompası ile enjekte edilebilir, her üç yöntem de gebe kadınlar için güvenlidir.
Gebelikte Diyabet Türleri Farklı Tedavi Gerektirir mi?
Eğer tip 1 diyabet varsa, gebelik insülin tedavinizi etkileyecektir. Gebelik aylarında vücudunuzun insülin ihtiyacı artar. Bu, gebeliğin son üç ayı boyunca özellikle geçerlidir. Daha fazla insülin ihtiyacı, plasentanın yaptığı hormonlardan kaynaklanır. Plasenta bebeğin büyümesine yardımcı olan hormonlar yapar. Aynı zamanda, bu hormonlar annenin insülin dengesini engeller. Sonuç olarak, insülin ihtiyaçlarınız artacaktır.
Eğer tip 2 diyabet varsa, çok önceden plan yapmak gerekir. Kan şekerinizi kontrol altına almak için şeker hastalığı hapları kullanıyorsanız, gebelikte bunları alamayabilirsiniz. Gebelik sırasında ortaya çıkan insülin direncine karşı, şeker hastalığı hapları kullanılmasının güvenliği sağlanamadığından, doktorunuz muhtemelen derhal insüline geçmenizi isteyecektir.
Gestasyonel diyabet sadece gebelik sırasında yaşanan geçici diyabet durumu olduğu için, beslenme planlaması ve egzersiz genellikle kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için yeterlidir. Bununla birlikte, eğer kan şekeri seviyeleri halen çok yüksekse, doktorunuz size muhtemelen insülin tedavisi başlatacaktır.
Gebelik sırasında oral yoldan alınan ilaçların güvenilirliğini ve etkinliğini analiz eden çok az sayıda çalışma bulunuyor. Fakat insülinin aksine, oral ilaçlar plasentaya yani doğmamış bebeğe çeşitli derecelerde geçer.