Radyoterapi Nedir?
Radyoterapi, hastada oluşan tümörlü hücrelerin radyasyon aracılığı ile büyümesinin engellenmesi veya tamamen yok edilmesi anlamına gelen tedavi şeklidir. Bu yöntem hastaya tek tedavi olarak uygulanabilse de daha çok cerrahi müdahaleler sonrasında tekrar oluşma riskini azaltmak adına uygulanır. Radyoterapi tedavisinde hastaya uygulanan yüksek dozdaki radyasyon sayesinde tümörlü hücrelerin bölünerek çoğalmaları engellenirken bir yandan da ölmeleri sağlanmaktadır. Radyoterapide sağlıklı hücreler daha fazla korunduğu için yan etkileri kemoterapiye göre çok daha az olmaktadır. Radyoterapi genel olarak cerrahi müdahale öncesinde tümörü ufaltmak amacı ile, cerrahi müdahale sonrasında tümörün yenilememesi amacı ile, cerrahi gerekmeyen tümörlerde kemoterapi ile birlikte kullanılabilmektedir.
Radyoterapinin Kullanım Şekilleri Nelerdir?
- Palyatif Radyoterapi: Daha çok ileri evrede olan hastalarda yayılan kitleyi küçültmek adına kullanılan ve görülen semptomları gidermek için tercih edilen yüksek dozdaki radyoterapi şeklidir. Bu tedavi uygulanırken hastanın tedavisinin kısa sürmesi adına günlük dozlar yükseltilerek haftada tek doz olarak kullanılır.
- Küratif Radyoterapi: Tümörlü hücrelerin çoğalımını durdurmak ve hastalığı iyileştirmek adına uygulanan tedavi olup yüksek dozda verilmektedir. 5 ile 7 hafta arasında bir tedavisi süresi uygulamada hastanın durumuna göre süreler artıp azalabilmektedir.
- Adjuvan Tedavi: Beyin tümörleri, meme kanseri, larenks tümörleri, mide kanseri, endometrşum, rektum kanseri, serviks kanseri gibi türlerde kullanılan adjuvan tedavi, daha çok cerrahi sonrasında tümörün tekrar oluşmasını önlemek adına kullanılır.
- Neoadjuvan Tedavi: Rektum kanseri, yumuşak doku tümörleri ve akciğer kanserlerinde uygulanan tedavi, tümörlü hücreleri küçültmek adına tercih edilmektedir.
- Definitif Tedavi: Nazofarenks kanseri, serviks kanseri, erken evre glottik larinks kanseri, prostat kanseri gibi hastalıkların tedavisinde kemoterapi veya tek başına uygulanan tedavi şeklidir.
Radyoterapi Nasıl Uygulanır?
Radyoterapi, hastanın ve hastalığın durumuna göre belirli sürelerdeki seanslar halinde uygulanır. Genel olarak haftada beş gün süre ile uygulanırken toplam 1 ila 10 hafta arasında sürebilmektedir. Günlük tedavi süresi genel olarak 10 ila 30 dakika arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bu seanslar sonrasında radyoterapiye bir süre ara verilmektedir. Buradaki asıl amaç hastadaki sağlıklı hücrelerin iyileşmesini sağlamaktır. Radyoterapi uygulama esnasında hastaya koruyucu kıyafetler giydirilerek sedyeye yatması istenir. Daha sonra da gerekli olan tedavi uygulanır.